Szabadság-híd

2016. november 11., péntek

Interim menedzsment: megéri?

Ha nem tudok kapásból válaszolni rá, érdemes a jól bevált, régi módszerhez folyamodni. Mi kell hozzá? Csak egy négyzetrácsos („kockás”) papír és egy ceruza. Kiszámolom, megtérül-e a befektetésem.

Szabad?

Szabad-e egyáltalán egy kkv-nak olyan drága szolgáltatást igénybe vennie, mint az interim menedzsment? (Meghatározott idejű feladat, rendszerint vezetői feladatok átmeneti ellátása, projekt vezetése.) Nos, nemhogy szabad, de egyenesen ajánlatos!

Mit várhatok tőle?

Megtérül-e ez a befektetésem? Ha egy ötcsillagos szakember néhány hónap alatt növekedési pályára állítja a cégemet, akkor a napidíj, amit kifizetek érte, gyorsan megtérül. Vagy ha az interim menedzser irányításával végrehajtott átszervezés rugalmasabbá és versenyképessé teszi a vállalkozásomat, akkor sem fogom bánni a pénzt, amit az ő napidíjára fordítottam. Amikor az interim menedzser irányításával sikerül megvalósítani egy szervezetfejlesztési, kultúraváltási programot, és végre korszerűen kezd működni a vállalat, akkor meg egyenesen busásan megéri.

Elviszi a balhét?

Miután az interim menedzser nem akar hosszú távra berendezkedni a cégnél, kimarad a belső csatározásokból, a klikkek harcaiból, és a munkájára összpontosít. Akár arra is használható, hogy elvégeztessem vele a kellemetlen feladatokat. Rendet tenni és tetetni, tárgyilagosan felmérni a munkatársak teljesítményét, szembesíteni a gyöngén teljesítőket azzal, hogy ballasztot képeznek a vállalat hajóján, és távozásra késztetni őket – ezekre a helyzetekre kiváló lehet egy interim menedzser. Tehát ha kell, elviszi a balhét.

Nem tanácsadó, aki „megmondja a tuttit”, hanem dolgozik, tevékenyen beszáll a folyamatokba, magához ragadja a kormányrudat, és az előre egyeztetett ütemterv szerint eljuttatja a projektet az egyik mérföldkőtől a következőig. Közben mentorként segíti a körülötte lévőket, coach-ként támogatja a vezetőket, szívósan, lépésről lépésre haladva átalakítja a munkatársak üzleti gondolkodását, formálja hozzáállásukat.   


Az interim menedzser tehát olyan átmeneti megoldás egy-egy helyzetre, amelynek mélyreható, tartósan kedvező hatása van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése