Szabadság-híd

2016. április 7., csütörtök

Felsővezetők a spanyol családi vállalkozásokban


A spanyol családi vállalkozásokat képviselő EFCL (Empresa Familiar Castilla y León ) nemrég érdekes cikket tett közzé, miszerint Spanyolországban egyre több családi vállalkozás teszi le a voksát az interim menedzsment mellett. 
Ezek a vállalatok úgy vélik, hogy az interim menedzser

  • növeli a versenyképességüket
  • könnyebb az alkalmazásuk, mivel adott időre szerződnek
  • egy-egy konkrét projektnél veszik igénybe őket, például növekedésnél
  • nagy tudású szakember kerül a céghez, aki tudásával gazdagítja a szervezetet
"Az egyik akadály, amibe a családi vállalkozások intenzív növekedésük során ütköznek, hogy tapasztalt, szenior vezetőt vonzanak a vállalathoz, mivel nem tudnak versenyezni a nagyvállalatok nyújtotta fizetésekkel és körülményekkel." - nyilatkozta a szervezet elnöke.

Sok a versenyző, érdemes előnyt szerezni ( fotó: flickr Andi Sidwell)

Az interim menedzser lökést adhat a kis cégek számára, így azok versenyképesebbek lesznek társaiknál, növekedés esetén pedig a tapasztalt menedzser segíti a vállalatot alkalmazkodni az új körülményekhez.

Mára itthon is egyre több kisvállalkozás vezetője gondolja úgy, hogy megengedheti magának a professzionális támogatást, hiszen egy interim menedzser pár hónapnyi munkájának pozitív hatása hosszú távon is megmutatkozik.

Az eredeti cikk spanyolul tudó követőinknek ITT olvasható

2 megjegyzés:

  1. Hazánkban a legnagyobb lelki gondja a vezetőknek, hogy elismerjék azt, hogy valamihez nem értenek. Mivel szerintük az interim menedzser alkalmazása a hozzá nem értésük, az alkalmatlanságuk elismerése, ezért nem alkalmaznak interim menedzsert. Alkalmatlanságuk miatt viszont a főnökük kirúgja őket.
    Ezért van az, hogy főleg külföldi cégek alkalmaznak interim menedzsert.

    Tanulni lehetne a spanyoloktól, hiszen ők a déli mentalitásra jellemző büszkeségüket, önbecsülésüket legyőzve fordulnak külső segítséghez.
    Nekünk túl kellene már lépnünk a proletár büszkeséget megtestesítő túlzott önértékelésünkön.
    VIVA ESPAGNA!!

    Dr. Stiner István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dr.Stiner István! Mi is örömmel olvastuk, hogy még a kisvállalkozások sem zárkóznak el az interim menedzsmenttől. Köszönjük a tartalmas hozzászólást, üdvözlettel az Interim.hu csapata

      Törlés