Szabadság-híd

2013. augusztus 27., kedd

A helyes sorrend fontosságáról



Közkeletű mondások léteznek egy párkapcsolatra vonatkozóan, hogy minek kell feltétlenül megelőznie micsodát a siker érdekében. Ezek javarésze manapság már nem tartódik be, de az üzleti életben még vannak olyan gyakorlatias megfontolások, melyektől nem érdemes elszakadni.

Egyik üzleti partnerünk, a sikeres magyar családi vállalkozó, eldöntötte, itt az ideje, hogy hátrébb vonuljon, átadja a napi irányítást valaki másnak.

Gyermek nem tudott szóba jönni, profi ügyvezetőre kell bízni életművének további irányítását. Eladni még  nem akarja, mert a piacnak éppen alsó ágában tartózkodik az adott iparág.

Az egyik lehetőség szerint felfogad egy interim menedzsert, aki bejön, felméri a helyzetet, megteszi a változtatási javaslatokat, elfogadás után azokat végrehajtja, segít kiválasztani a végleges vezetőt, betanítja, majd távozik.

A másik módszer szerint először egy multiknál tapasztalatot szerzett tanácsadó interimmel átalakítja a cég pénzügyi,  és főleg kontrolling rendszerét annak érdekében, hogy az érkező interim ügyvezető már első perctől egy átlátható céget kapjon a kezei közé. Így dolga egyszerűsödik, a feladathoz inkább az iparági, mint általános menedzsment tapasztalatok kellenek, rövidebb idő alatt tudja a gyártási – értékesítési folyamatokat rendbe rakni és átadni az irányítópálcát.

Melyik a jobb megoldás? Mit tanácsolna milyen kritériumok figyelembe vételével kellene dönteni?

Szóljon hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Választás függ a cég méretétől, aktuális felépítésétől, pénzügyi és számviteli fejlettségétől. Elérhető Interim Manager tapasztalataitól. Családi Vállalkozás vezetőének elvárástól, igényeitől, nyitottságától, esetlegesen előnyöket rejtő átalakításra való hajlandóságától, illetve hogy képes-e egy csapatban, vagy kizárólag egy személyében megbízni. Összegezve ennyi információ alapján nem lehet döntést hozni.

    Üdvözlettel:

    Kovács István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kovács István,
      Akkor próbáljuk meg szűkíteni annak megfelelően, ahogy a hozzánk fordulók többségét látjuk.
      Cégméret 1és 3 mlrd Ft között árbevétel, 0-20 %-os EBITDA margin. Pénzügyi, számviteli fejletlenségről beszélhetünk inkább, minden precízen könyvelve, de átfogó és főleg analitikus tudás csak a visszavonulni szándékozó tulajdonos fejében.
      Elvárások a bizalom elnyeréséhez: az összegyűlt tapasztalatokra („ehhez csak én értek”) alapozva, az ő technikáit és gyakorlatait (best practice) továbbvíve, minden apró kérdésben az ő véleményét kikérve álljon elő a klón. Csak 1 személyben képes megbízni, és csak vele kíván kapcsolatban maradni, de nem zavarja, ha az a személy még többeket bevon.
      Hogyan tovább ?
      interim.hu

      Törlés
  2. Dulin Judit - HRM2013. augusztus 30. 10:53

    Amennyiben feltétlenül szükségesnek látszik a tanácsadó interim alkalmazása is, úgy az első feladatának adnám az ügyvezető megkeresését a tulajdonos által megadott paraméterek alapján. A tanácsadó interim segítséget nyújthat a továbbiakban az új ügyvezetőnek a rendszerek, folyamatok, és a szervezet átvilágításában, valamint az esetlegesen szükségessé váló átalakításokban, de úgy gondolom, ezt már együtt kellene végrehajtaniuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit! A cégtulajdonos szerepe ebben a helyzetben megváltozott, ő mostantól kezdve nem végrehajtó, mert erre a feladatra hívott egy szakembert, egy "intézőt" azaz egy menedzsert, akiben meg kell bízzon és mint cégtulajdonos nem szabad beavatkoznia a munkájába. Ha megteszi és önérzetes az ügyvezető, akkor feláll és visszaadja a megbízást.
      Üdvözlettel
      Fekete István

      Törlés