Szabadság-híd

2015. február 25., szerda

Az első 100 nap

Mi is ez az első 100 nap? 


A kifejezés Franklin D. Roosevelt amerikai elnöktől származik, aki egy 1933-as rádió nyilatkozatában a kongresszus első 100 napi tevékenységére hívta fel a figyelmet. Akkor még nem a saját hivatali tevékenységét értette alatta, mára mégis az első 100 nap az amerikai elnök lét mérföldkövévé vált.

Új seprű


A száz napos standard mögött egyszerű okok rejlenek, miszerint az elnökök akkor a leghatékonyabbak, amikor átveszik hivatalukat, vezetési stílusuk még friss és új.
Obama elnökségének első 100 napja is megmérettetésre került még 2009-ben, ekkor a közvélemény-kutatás azt vizsgálta, hogy három hónap hivatali tevékenység után mennyire

  • népszerű 
  • tartja be kampányígéreteit
  • kezeli jól a gazdasági válságot
  • "mennek jó irányba a dolgok"
  • teljesít a várakozásoknak megfelelően


100 nap a munkahelyen


A politikai irányultságtól elvonatkoztatva, ezek a kérdések a munkahelyen is hasznosak lehetnek. Akár mi magunk vállaltunk új állást vagy éreztük úgy szilveszterkor, hogy új irányba kell terelnünk életünket, akár új munkatársat értékelünk, az első száz nap kritikus lehet.

Ennyi idő alatt bizony kiderül, sikerült-e megvalósítani, amit szeretnénk, 100 napnyi kifogást ritkán találni. Így február végén még van időnk saját magunk értékelésére.
Ha eddig pontosságunkat hirdettünk, mért késünk mégis a munkákkal? Krízishelyzetet kell megoldani a cégnél, változott-e valami? Jó irányban haladnak a dolgok? Ezt várták el tőlünk az állásinterjú alapján? Népszerűségünk Obamához hasonló?

Ha nem is amerikai elnökként, hanem saját karrierünk és a jobb önismeret érdekében érdemes feltennünk magunknak a kérdést, betartjuk saját kampányígéreteinket? 



kép forrása: wikipédia
felhasznált irodalom: Az első száz nap után is Obama a legnépszerűbb
Takács Gergely | 2009. április 30., csütörtök /  Kitekintő.hu



2015. február 13., péntek

Vándormadarak előnyben

A Manager Magazin februári számában jelent meg ez az izgalmas cikk az Év Interim Menedzsere díjról: