Szabadság-híd

2014. szeptember 5., péntek

Cégkultúra és társadalmi felelősségvállalás: A tudás és tapasztalat is segítség

Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a társadalmi felelősség vállalásra az üzleti világban. Külföldön és az itthoni multicégeknél már bevett gyakorlatnak számít, melyhez sok esetben kisebb vállalatok és magánszemélyek is csatlakoznak képességeikhez mérten.
A multik, vagy valamely terméket, szolgáltatást kínáló nagyvállalatok számára jó reklám lehet, a dolgozók számára csapatépítés. Így a vállalati kultúra részévé válik a jótékonyság, mely hozzáállás ez által átkerülhet mindennapjainkba is.

De mi a helyzet a kisebb vállalatokkal, ahol nem áll rendelkezésre felesleges tőke adakozásra?


Nem csak a pénz adomány


Bár minden segítség hasznos, mégis sok esetben egy nagyobb segítség helyett a sok kicsi, egymásra épülő, személyes kapcsolaton alapuló jótékonyság hosszú távon nagyobb hasznosságot mutat.

Nem a halra koncentrál, hanem a hálószövést tanítja az, aki tapasztalatával, szakértelmével segíti hiányt szenvedő társait.

Itt kerül a képbe az interim menedzsment, melynek metódusa,- miszerint az interim menedzser belép az adott szituációba, felméri a helyzetet, hatékony és gyors segítséget nyújt, tudást és tapasztalatot ad át, kiválasztja és felkészíti utódját a szervezeten belül, nem tör nagy babérokra, hanem a feladatára koncentrál - nem csak az üzleti hanem a non- profit szférába is kitűnően illeszkedik.


Interim menedzserek a Non-Profit szférában


A brit IIM 2013 felmérése alapján az elmúlt években 5-7 % -ot*tett ki a non-profit szektorba szerződtetett interimek száma, ami jó aránynak számít, ha azt nézzük, hogy kevés non-profit szervezet engedhet meg magának profi menedzsereket, mely trend egyre inkább változóban van.

Az interim menedzsernek kihívás ez a szféra, tapasztalatait egy másfajta szervezetfelfogásba, más típusú gazdasági környezetben teljesítheti ki, nem is beszélve a munka mögött álló jó célokról.

Külön kategóriát képez a pro bono viszony, mely az egyén és a mögötte álló interim szolgáltató közösségi felelősségvállalását és tudatosságát tükrözi.


Mindenkinek jó


Egyre több az olyan típusú kezdeményezés, mely hátrányos helyzetű embereket segít saját vállalkozás létrehozásában. Ez az önellátáson túl munkahelyeket teremt egy olyan társadalmi rétegben, ahol sokszor nem a leleményesség vagy az akarat, inkább a lehetőség, a perspektíva hiányzik.

Ezt a lehetőséget teremtheti meg az interim menedzsment azzal,  hogy szaktudást, látásmódot kölcsönöz ezeknek a vállalkozásoknak. 

Jó tapasztalat az interim menedzser számára is, aki egy új környezetben tanulja meg végezni a munkáját, mely az üzleti élet más területén is segítségére lehet. Illetve a közös munkából eredő optimizmus és a kialakuló munkakapcsolatok, barátságok minden profitnál többet érnek.


*Interim Management Survey 2011-2013