Szabadság-híd

2013. október 31., csütörtök

Szinteltolás



A nem elsőszámú vezetőt kereső megbízókkal igyekszünk gyorsan kideríteni a megkívánt vezetői szintet. Minden cég másképp hívja, hívhatja ugyanazt a funkciót betöltő embert, és fordítva, ugyanaz az elnevezés egészen más beosztást jelent az egyes vállalatoknál. Talán a legjobb példa, mely egyben jellemzi is a pénzügy meghatározhatatlanságát a Kontroller. (Gyakran Controller.) Ez a beosztás a cégcsoport második legfontosabb emberétől kezdve a pénzügyi osztály elemző részlegének beosztott munkatárásáig bárki lehet.

Megbízónk iránti hallatlan tiszteletünk, a feladat tuti ellátása és a megbízás (ill. díjazásának) reménybeli felértékelése érdekében olyan interimet keresünk, aki legalább 150%-ig meg tudja oldani az előre ismert leckéket. Ezzel jön létre a szinteltolás.

Megbízó pozitív gondolkodású képviselői boldogan fogadják a jelöltet, előre elképzelve mi minden más feladatot is meg tudnak majd az ő segítségével oldani. Az első osztályú (mindegyik) megbízók másodosztályú vezetői már félnek picit, nehogy fejükre nőjön a túl nagy képességekkel rendelkező jelölt. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy nem alaptalan a rettegés, mert sokszor bizonyítja be a szélesebb gyakorlattal és mélyebb tudással érkezett interim, hogy rosszak a megváltoztathatatlannak hitt folyamatok, alap dolgokhoz nem ért az évek óta ezzel foglalkozó vezető, stb.

Mi persze bátorítjuk és segítjük interimünket a felfedezett javítanivalók bemutatásában, de nem leszünk mindig népszerűek… Ilyenkor mondjuk, hogy jól eltoltuk a szintet!
De arra is volt példa, hogy az interim termelési vezetőnek felvett (de ennél már több karót és varjút látott) kollégánkat a tulajdonos röpke három hónap múltával állandó ügyvezetőként kívánta alkalmazni. Ilyenkor pedig jól toltuk el a szintet !

2013. október 22., kedd

Jó hírek Angliából



„Az interim management szektorban legmagasabbak a növekedési ráták” -olvashatjuk a Shout99 szeptemberi cikkében. Az üzleti élet angol résztvevőinek információkat szolgáltató internetes portál egy már 2006 óta tartó vizsgálat eredményeit közölte nemrégiben, miszerint az interim gazdasági szerepe a válság ellenére is növekedett az utóbbi hét év során.

Magyarországon a válság kitörésekor mindenki arra tippelt, hogy „most jött el az interim menedzsment ideje”, ez logikai alapon valószínű volt, a valóság azonban ismét rácáfolt a prognózisra:  visszaesés majd stagnálás jellemezte az interim menedzsment piacot. A válság éveiben hullámzott az igény, mintegy barométerként mutatva a gazdaság élénkülésébe illetve lassulásába vetett hitünket.


Növekszik a szektor, de mi jön ezután?


Az érdeklődés nem lankad. Sőt, az új megbízások száma 8%-kal nőtt az utóbbi negyedévben, tudatta az IMA ( Interim Managment Association ), az Egyesült Királyság vezető interim szolgáltatóit képviselő szervezet.  
Az interim megbízások hossza is nőtt, vagyis ha sikerül a megfelelő interimet megtalálni egy feladatra, aki képes hasznosan integrálódni a szervezetbe, tovább marad adott feladaton, együttműködése újabb szintre emeli azt.

Hasonló véleményt fejtett ki Jason Atkinson, az IMA elnöke is:

„Az utóbbi negyedév eredményei a legmagasabb átfogó növekedést mutatták, amióta az Ipsos kutatás elkezdődött, és ez igen pozitív az ipar számára. (…) Optimizmus övezi mindenhol az interim szolgáltatás igénybevételét, ami  véleményem szerint egyre inkább beillik az üzleti szereplők mindennapi életébe."
Atkinson még hozzáteszi, hogy egyre több egyedi, adott időtávú megbízás válik állandó pozícióvá. A cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy a pudingot evés közben próbálják ki, így jó teszt lehet egy későbbi vezető kipróbálására egy projekt munka.
Abban az esetben, ha az interim szolgáltató által közvetített menedzser mégsem válik be, az interim szolgáltató levonhatja a tapasztalatot, más habitusú embert ajánlhat a céggel folytatott újabb megbeszélés alapján, míg a nem illeszkedő interimnek olyan projektet keresnek, ami megfelel számára.  
„A változó gazdaságban az interim managment szektor képes gyorsan reagálni, lehetőséget kinálva az erőforrások rugalmas használatára.” J. Atkins

Az interim szektor angliai helyzete nem egyedülálló. Mivel ez a fajta flexibilis munkaerő szolgáltatás átnyúlik az országhatárokon, jó eredményeivel felülírva a rossz gazdasági berögződéseket, Magyarországon is növekvő érdeklődést és gyakoribb használatot figyelhetünk meg. Ez a jelenség különösen 2013 második negyedévétől erősödött fel. A cégek ráébredtek arra, hogy nincs visszatérés a válság előtti időkhöz, meg kell tanulni együtt élni az új jelenségekkel és kreativitással lehet csak előrejutni

További információk érdeklődőknek az IMA, a Shout99 és az Interim kft oldalán.