Szabadság-híd

2013. szeptember 20., péntek

CUI PRODEST?




Sajnos (?) a kapitalista lét velejárója, hogy időnként egyes versenyzők nem bírják tovább a tempót, feladják a küzdelmet. Ennek több formája is létezik, felvásárlástól a  felszámolásig széles skáláról lehet válogatni.



Most az a nagy kérdés, hogy egy csőd, majd az abból fakadó felszámolás kinek lehet igazán az érdeke és az hogyan, mikor derül ki.



Példánkban egy cég igen sikeres terméket gyárt, nagy lakossági keresletnek örvend, rendszeresen megújul, jó híre van, már exportra is termel. Mégis valami eltörött, rossz volt a pénzügyi tervezés, nem bírta az adósságszolgálatot a cashflow, a beszállítóknak meg amúgy sem volt végtelen a türelmük.

Csődvédelem, egyezkedés, kilábalási terv, és…..  a választmány (erős banki túlsúllyal) nem fogadja el. Jön a felszámolás, ahol az eszközökön mindenféle (elő)jogokkal rendelkező bank nem ellenzi az egyedüli jelentkezőt, akinek ölébe pottyan nemcsak a termeléshez szükséges eszközpark, hanem a jól tejelő piac is. Az ő pénzügyi tervéhez partner a bank és (kényszerből, jóval kisebb megtérüléssel) a beszállítók. Két év és a teljesen kipucolt (rendbe rakott) cég immár végső befektető kezébe vándorol.



Milyen ország ez? Melyik iparág? Kinek az érdeke?

A helyes választ, indoklást és neveket beküldők között a fenti termék egy kilóját sorsoljuk ki!!!